achtungberlin.blogg.se

Bor i Berlin och skildrar mina tankar och upplevelser kring detta. Ocensurerat.

Postumt

Publicerad 2013-06-26 11:27:24 i Allmänt,

Äntligen får jag träffa all släkt och familj, hunden, grannarna och göra saker som både tråkar ut mig och engagerar mig. Varit på Loopen vid Hornstull och tagit en kall öl med båda bröderna, Snart ska jag äta lunch med tre av mina bästa vänner, senare ikväll ska jag se premiären av Man of Steel, imorgon ska jag åka till Bråvalla Festival där jag ska vara journalist och jag har VIP/Backstage där. Är löjligt exalterad inför det sistnämnda. 


Har nästan "glömt" hälften jag gjort i Berlin. Kan inte förstå att jag hunnit medd så mycket på så kort tid. Jag har balanserat mellan att säga ja till alla möjliga frestelser och att bara lugnt och stillsamt låta mig omsvepas av allt stadenn erbjuder. Jag blir aldrig uttråkad eller rastlöst längre. Buffén är för stor, det är bara att hugga in. 
 

Snart ska jag ta mig till Amsterdam (förmodligen via buss från Berlin) med en nära vän från Lund som också är bosatt i Berlin. Finns inga ursäkter för att göra det jag länge velat nu och allt finns där bara jag orkar bemöda mig a att få det gjort. 

Känner mig fräschare, piggare och lugnare än på länge. Imorgon "firar" jag min månadsdag som Berlinare. 


 
Har inte tid att träffa alla jag vill den korta tiden jag är tillbaka i stan. Jag lyckas nog ändå träffa de viktigaste, vilket är mer än nog. Dröjer inte länge innan jag får besök i Berlin igen och jag kommer ha fullt upp med jobb och annat så fort jag kommer tillbaka till Berlin nästa vecka.
 
Suktar efter att gå tillbaka till alla barer, klubbar, parker, träffa folk på massa udda och originella sätt. Ska på födelsedagsfirande hos en tysk vän ett par dagar efter jag kommer tillbaka, svettas på mitt callcenter, fota massor och locka vänner att besöka mig på sin semester. "Alltså jag lovar, Berlin är verkligen för ALLA" är min ständiga slogan. 


Har en dag att fånga.
 
Bye

Inte längre en Berlinblogg?!

Publicerad 2013-06-21 00:53:36 i Allmänt,

Haft en underbar dag som startade med yoga och gym, sen hänga hela dagen i trädgården. Grannen hann komma med nygjord italiensk glass x antal gånger, bortskämd som man är. Dessutom fick jag hänga med mina två bästa vänner. Så anspråkslöst och bra, ingen press på att göra något, inga ryck i benen för att ta sig in till stan (varmt och vi hade redan allt vi behövde i min trädgård) och jag gillar att jag hittat ro med att vara hemma i Stockholm igen.

Behöver inte göra ett jävla skit. Så känner jag. Enda är väl att jag vill hinna träffa så många som möjligt. Resten, plus de jag redan träffat, är såklart välkomna till mig i Berlin. Det är en fantastisk stad, speciellt på sommaren.

Har inga planer imorgon och jajajaja, det är midsommar och oh fucking shit vad fulla alla ska bli osv osv men jag är inte den som är den. Faktiskt. Tar det som det kommer, bara jag har det trevligt.

Berlin har gjort/gör mig bra. Känner mig som version 2.0 av mig själv.

Imorgon blir det regn, så gymmet och lite film passar perfekt.

Ska se Arrested Development och sen sova.

Hörs!

Sthlm igen

Publicerad 2013-06-20 00:10:00 i Allmänt,

Är hemma nu i Stockholm i två veckor från och med idag. Skulle bara vilja passa på att tacka alla mina anonyma haters med noll självdistans och superseriösa tillrättavisanden. Ni vet inte om jag skämtar eller provocerar med flit, give it a fucking rest. 
 
 
Saknar redan att tunnelbanan säger linx när man ska gå av till vänster, "nächste station" med den där mysiga mansstämman och att man sitter på längden istället för bredden på S-bahn. Det var just detta jag menade: jag kommer till Stockholm för att se hur mycket jag EGENTLIGEN saknar Berlin. Varit här i ett halvt dygn och saknar allt förutom mitt jobb - eller vänta...jag saknar mitt jobb lite faktiskt: saknar den där mysiga (söta) finska tjejen som alltid hejar på mig på morgonen och jag är alltid för dryg, blyg eller trött för att svara med motsvarande entusiasm. Jag saknar äckligt Lidl-kaffe som alll verkar älska att bråka om styrkan och aromen på. 
 
Nä, orkar inte säga mer saker jag saknar. Nu ska jag fokusera på att ha två jävligt bra veckor i Sverige. 
 
Hatar regressionen när jag kommer hem. Vet att jag mognat som fan på kort tid, verkligen gått igenom mycket och växt som person, men så fort jag kommer hem så är det som att den där mognaden bara springer och gömmer sig. 

Men så är det kanske alltid för alla?


Kommer ändå blli behandlad som en prins i två veckor, det vill jag lova. Fullt kylskåp, en käreksfull familj oc hund, bo hos föräldrarna förmodligen största delen av tiden, hänga i stan, träffa vänner, gå på SOMMAR! (fjortisklubb säger vissa), gymma, jobba, bada (KANSKE!), cykla, jogga. 

Det var allt för nu. Godnatt


* 30 Sec to Mars var inte alls bra på Grönan. Jag gäspade mest. Såg dem i Berlin nyligen, så visste exakt setlistan och allt. Fint att spelningen var på Grönan och att jag fick vara med goda vänner, speciellt H för hon är bäst. 

Får se vad som händer imorgon!

Saker man aldrig ser, hör eller upplever i Berlin

Publicerad 2013-06-15 23:05:19 i Allmänt,

* Mörka människor - Vad hände med Berlins mångfald? Vissa folkgrupper är överrepresenterade, så som turkarna. Jag vill höra surr från alla språk och se varje hudfärg. Har ändå bott här så pass länge att det känns som jag behöver lyfta på stenar i skogen för att hitta inslag från vissa underrepresenterade kulturer. 


* En "hel" ost - Du går till Lidl och allt de har är paket med ost som är fyllda med cirka 200 g skivad ost. Under all kritik, saknar osthyvel och en fet 1 kilos ost!

* Allt är dubbad - Vad mer finns det att säga? Mardröm! Annars skulle jag sitta och titta på Harry Potter på TV nu. "Ich bin Harry Potter und das ist Voldemort" funkar inte riktigt för mig. Språkslakt.

* Rödlysen - INGEN äkta tysk korsar vägen innan det är grönt, oavsett vad. INGEN. #Solidaritetförnationen

* Paper work ej innehållandes 800 sidor - Det finns inte, tyskarna älskar onödigt pappersarbete och att förlora krig. They love that shit. 
 
* Dålig öl - Hade du varit lika nonchalant med valet av öl i Sverige hade du råkat ta Anderssons eller Elk och blivit förgiftad/fått men för livet, men här kan du blint välja till och med den billigaste ölen....och den är godare än 80 procent av ölen du hittar i Svea Rike
 
* Vackra människor i stil med Nordens - Varken jag eller tyskarna är blown away, men det är ju insidan som räknas och efter ett par öl är ju alla älskvärda och jämlika, right?
 
* Tristess - Nein, finns alltid något att göra här. Knappast att jag är i Stockholm och blir överrumplad av utbudet, men det blir jag här.

* Ej billiga eller stora lägenheter - Size matters. Price matters. 

* Brist på museum som handlar om allt nödvändigt eller icke-nödvändigt - Korvsorten currywurst har ett nytt museum i samma område som judiska museet. Snacka om förvirrande prio.

* Att alkohol behövs för att socialisera - Nej du, du går bra att prata med folk hejvilt på tunnelbanan, bussen eller klubben utan att få stämpeln att man sliskraggar.

* Att ragga - Ja, hur gör man om alla är vana att prata med alla? "Var rak", sa mina tyska rumskompisar. Well, inte så rak som en av alla 10 killar som raggade på min bästa tjejkompis förra veckan. "Your eyes are so beatuiful....wanna fuck?"


Sommar

Publicerad 2013-06-12 18:39:53 i Allmänt,

Härligt att Skypa med kära storebror och storasyster. Stolt över att storasyster tagit examen, synd att jag inte kunde vara där bara. Jag vet inte vad sommaren innebär för de flesta, men för mig är det jobb och att utforska Berlin. Att beskriva min utsikt från mitt fönster i skrivande stund vore att sätta ord på definitionen av harmoni: Jag bor i en lägenhet som känns som en villa för den är i utkanten av en U-formad byggnad endast två våningar hög. Jag har en egen trädgård, fåglarna kvittrar högre här än i Sverige (som min goda vän sa), ljuset är så där orange-färgat som om ljuset hade brutits i ett Instagram-filter och all växtlighet är klädd i en mörk grön färg. Den lilla vägen utanför med oväntat mycket trafik emellanåt gör mig påmind om att trots den lantliga känslan är jag nära något större mer urbant. Trots att jag knappt kan se något från min balkong så är det en få förunnad lyx med egen balkong. Jag kan sitta och ta en öl eller ett glas rött sent på kvällen och bara lyssna på alla ljud runtom mig. Om dagarna när jag är på jobbet hittar solen sig emellan träden och torkar mina nytvättade kläder som hänger på torkställningen. Balkongblommorna är konstant törstiga. Jag spelar mina favoritlåtar lite för högt med öppna dörrar, men ingen bryr sig. Jag har inte gardiner i rummet, men jag gillar det, jag vill inte undvika ljuset så här års. 
 
Nära till en vacker sjö har jag också. Närmare en på länge till mina egna känslor. Fylld med förakt mot apatin hemma där jag kommer ifrån, men inspirerad av gränslösheten här. Jag ska inte bo här permanent, men dock är detta en perfekt springbräda inför vad som komma skall.
 
 
Hemma i Stockholm igen om en vecka. Känns sjukt!

ÄÄÄÄ

Publicerad 2013-06-11 23:52:15 i Allmänt,

Skrev en jättelång grej men den klickades ner och blev inte sparad. Håller på att somna och vill prata om att jag kan maximera mig själv här och ta mig fan vad jag älskar denna stad. Mår bättre än på år och dag. Nu vet jag även efter min väns besök här att jag har mkt kvar att utforska, till exempel Salvador Dalí plus Ramones-museum. Vill jag mestadels vara turist här, eller vill jag vara etablerad så som i Sthlm? Jag vill nog både och för ingenting är definitivt och här ska jag nog (!) inte var länge till - över till nästa äventyr efter sommaren, förmodligen. Varje gång jag kanske längtar bort eller hem tänker jag "Wake the fuck up, du har allt du nånsin velat ha rakt framför ögonen." Det är verkligen så, kan inte inse hur bra jag har det. Har tagit så många mentala bilder att det skulle kunna bli en bok eller två, men inte faaan på hundra år går det att beskriva denna resa/vistelse, och det är både det bästa och det sämsta. Men å andra sidan, om jag hade kunnat pen down all of it hade jag kanske inte känt mig lite hänförd som jag gör just nu. Vill jobba mindre och plugga mer tyska., Pinsamt att lämna denna magiska stad och inte kunna ta sig runt lite. Å andra sidan är denna stad väldigt internationell, jag pratar engelska från morgon till kväll. Inte illa att komma hem igen och kunna bättre engélska, som ändå är min prio ett gällande hur bra jag vill vara på ett språk.

Du bokade din resa hit idag och förgyllde min dag precis som du gjort alla andra dagar. Är skyldig dig mer än ord kan beskriva.


Godnatt

En update som inte är kronologisk

Publicerad 2013-06-08 23:07:14 i Allmänt,

Jag var ledig i onsdags och då kom bästa vännen Hannah på morgonen. Vi turistade lite, jag visade henne gamla Gestapo kvarteren, Hitlers bunker, judiska memorial med cementblocken och allt "typiskt" turistisgt i centrum, Brandenburg Gate, et cetera. Det är sanslöst fint väder här, runt 25 grader. Igår var vi ute på en närliggande sjö, hyrde ro-båt, hade med oss mat och hade en riktigt avkopplande dag. Jag blev brun direkt. På kvällen (i torsdags) hade vi (genom Hannah och hennes kontakt med en kändis) VIP-biljetter till en rockkonsert vid Zitadelle Spandau, Det var riktigt mäktigt (fullsatt i fin miljö) och efteråt fick jag gå backstage och skaka hand med en av mina stora idoler. Skön och märklig känsla!

Hannah och jag skämmer bort varandra, jag jobbade i fredags och Hannah var och shoppade på Berlins största shoppinggata. Hon kom hem med flera påsar vill jag lova - precis som väntat. "Alltså...jag hade shoppat minst tre gånger mer om jag var i London eller Paris...nu blir man så tagen av Berlin som stad och alla intryck att man inte riktigt tänker på shopping just nu." Jag har köpt riktigt snygga boots, Fått återbäring (6000 kr, man tackar!) och ja, det finns lite att klaga på just nu. 

Sista kvällen med Hannah, sen drar hon imorgon. Segt. Men jag ska hem till Sthlm den 19:e juni, då ses vi igen. 

En mycket konstig men fin dag. Relationsdrama som slutade i en totalt upplyftande "carpe diem" känsla. Vi drog till Flughafen Tempelhof som är en flygplats turned into park med ett gigantiskt fält för hurtiga atleter och avslappnade picknick-entusiaster. Sol, öl och gott snack på det så blev det en riktigt fin dag. Hannah åt sin först (ever!) döner. Inte från det bästa stället, men hon fick mersmak. Jag är så trött som om jag vore turist här. Ska sova ut imorgon och bege mig till Mauer Park för lite söndagsmarknad. 
 
Hemma väntar en ny iPad, nya svarta Converse, vänner, sol, en ivrig hund, en "jag vill inte erkänna att jag saknar honom men det gör jag ändå"-familj, bra väder (stort frågetecken, det är trots allt svensk sommar) och en förmodligen härlig slags minisemester. Känna av lite hur mycket eller lite jag faktiskt saknat Stockholm och Sverige. En liten teaser. Sedan tillbaka till Berlin efter två veckor. Det har varit motigt, men som jag har det nu så känner jag att allt varit värt det. Vissa vänner och bekanta har glidit ifrån mig, men jag har å andra sidan funnit andra bekantskaper och lättare med distansens hjälp kunna sätta finger på viktigt/oviktigt i mitt liv. 
 
 
I'm preaching to the choir, men ändå. I skrivande stund dricker jag te och tar det lugnt, nyss hemkomna från en lång dag i solen. Får se om jag rör mig ut i klubbdimman eller inte, men svårt att lämna Hannah sin sista kväll.

Fyra underbara dagar tack vare dig.

Updatez

Publicerad 2013-06-06 10:06:57 i Allmänt,

London var bitvis nostalgiskt, totalt fantastiskt, mycket intensivt, väldigt stressigt, alldeles underbart och sällsynt magiskt. 
Trots att jag nästan missade flyget både hem och dit, mitt hostel påstod att jag inte bokat rum (vilket ledde till en ursäkt från deras sida och senare ett "finare" rum"), ett dygns mildare dövhet efter konserten, så skulle jag inte ändrat en minsta detalj om jag gjort det igen. Tjänade till och med 20 pund i kön till konserten för att jag bytte till en annan ingång när en kille ville köa med sin bror men de hade olika biljetter. A success story.
 
 
Jobbet går bra i tristessens tecken, värmen är tillbaka med besked (25 grader), min bästa vän är här, jag ska tillbaka hem till Stockholm om två veckor (sjukt!), har nya kläder från Engelska Primark som nyss kommit till Berlin, men långt hobo hår/glest skägg á la dåliga gener.
 
 
En liten notis till Bråvalla som lyckas sälja mer än 35.000 biljetter sitt första år som konsert. Bra jobbat!
 
Nationaldagen = Ledig. Har VIP-biljett till 30 Seconds To Mars och innan det ska det hinnas med lite turistande. Igår blev det Brandenburg Gate, lite judiska memorials, Topographie Des Terrors, med mera. Cred till min vän som orkade turista trots tidigit flyg och inte energin på topp. 
 
 
Vi är ett bra team, som Bonnie och Clyde.
 
 
Ha en skön ledighet! 

London baby

Publicerad 2013-06-01 11:38:20 i

Aaah, äntligen tillbaka i London. Saknat mina teslurpande vänner. Nu: Leta upp en bra ställe att äta frukost på, sedan bege mig till Emirates Stadium för att köa inför min konsert ikväll.

Om

Min profilbild

Vemvet

Vemvet

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela