achtungberlin.blogg.se

Bor i Berlin och skildrar mina tankar och upplevelser kring detta. Ocensurerat.

Saker som är bättre i Berlin

Publicerad 2013-03-20 01:32:00 i

Kan det vara folket, ölen, vädret? Vad är egentligen bättre här jämfört med hemma. Flaggan är ju fel, språket likaså...och var finns mamma som nattar mig?
* Mjölken - Även mellanmjölk har denna tjocka feta gräddiga smaken jag brukar gilla. Den är smakrikt och utsökt. Jag tänker mig att detta är resultatet av bratwursttuggande och öldrickande Må-bra-kor i tyska Alpbyar. Deras välmående hamnar i mitt dricksglas - jag njuter.
* Kebaben - Du har förmodligen aldrig varit med om en kebab som täcker hela kostcirkeln. Här har vi färska grönsaker, god icke fet sås, rostat grovt bröd och ett kebabkött som är utan dess like. Det spelar inte någon roll vilket gatuhörn du går till - lägstanivån för en döner är skyhög. Låt dina smaklökar göra stående ovationer. Bitte!
* Bostadspriserna - I Vilken storstad/världsmetropol kan du få en 30-40-kvadratare för under 4000 kr i månaden. Hur fan är detta möjligt? Löjligt. Låt dig Inte bry dig on vissa skavanker/obekvämligheter som trång dusch, eventuell lyhördhet, renovingsprojekt, gas-spis, brist på element, en balkong med tråkig utsikt utöver något som ser ur som miljonprojekt utan växtlighet, samt en snudd på uppmaning att hoppa från det låga balkongräcket. Det du faktiskt får (bortsett från dessa saker) är bra centrala förbindelser och välmående plånbok varje månad. Dessuton (oftast) rymligt och inte så lyhört. Förutom den knäppa feta ryssen mitt emot eller det unga nymfomanparet vägg i vägg. Eller nya tondöva Mozart/Bach wannabe:n direkt under/över dig.
* Ölen - No need to say? Tyskarna skapade ölen så som vi känner till den idag. Runt 25 kr/halvlitern drickbar gudabenådad dryck på krogen, eller runt 14 kr/halvliters sexpack fullt drickbar (till och med god!) öl från Lidl. Mustig, balanserad, ljus lager, mörk lager, rostat, mesigt, mjukt, se upp för så kallad "Dunkel" = skumbanansmak, men annars fritt fram. Allt är Gott.
* Mentaliteten - Jag slipper drygheten, blygheten och inskränktheten av en typisk svensk. Här slipper jag krysta mig fram med användandet av ironi och sarkasm för att annars blir saker "för stela" - underbart. Dessutom är nästan alla sociala situationer jag hittills varit i alkoholrelaterade, men det betyder inte (så som i Sverige) att folk är beroende av att vara fulla för att ens kunna socialisera. Här träffar man folk i alla möjliga situationer, och just som jag försöker påvisa i Sverige (fel land för det) så SKA man kunna prata med folk oavsett ålder, kön, värderingar, tid på dygnet, et cetera, utan att det ska bli/vara konstigt. Fuck that. Efter lite rödvinsfilosoferande vid en konstutställning så kom jag/vi fram till att Berlin är anspråkslöst, man bara "ÄR" jämfört med låt säga Paris...där man måste vara snobbig eller ha lite skinn på näsan för att inte bli tryckt ner till marken och känna sig värdelös. Jag har en stor näsa, men kanske inte så mycket skinn på den, så Berlin tycks göra mig gott.

Kommentarer

Postat av: Billy

Publicerad 2013-03-20 07:52:27

Berlin är ingen världsmetropol och om du tänker på att Berlin fortfarande var en delad stad för drygt 20 år sedan samt att staden (mycket på grund av delningen) har riktigt hög arbetslöshet och absurt höga skulder, då är inte bostadspriserna så förvånande längre. Läs på lite så kommer även du förstå Berlins ekonomiska och sociala situation och kanske även sluta exotifiera den.

Svar: Grinig?
Vemvet

Postat av: Linda

Publicerad 2013-03-21 20:15:41

Tack för tipset om din blogg, älskar ditt sätt att skriva!!!!!

Svar: Tack så hemskt mycket, det gör mig jätteglad!
Vemvet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vemvet

Vemvet

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela